Vláknina je dôležitá zložka potravy, ktorú ale naše telo ťažko trávi. Rozlišujeme dva druhy vlákniny: rozpustnú a nerozpustnú. Z veľkej časti je rozpustná vláknina pri prechode črevom živnou pôdou pre baktérie, kde podporujú rast črevnej mikroflóry, pôsobí ako tzv. prebiotikum.
Extrakt z čakanky je možné použiť ako zdroj prospešnej prebiotickej rozpustnej vlákniny.
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota: | 650 kJ/161 kcal |
Tuky: | 0 g |
- z toho nasytené mastné kyseliny: | 0 g |
Sacharidy: | 4,7 g |
- z toho cukry: | 4,7 g |
Vláknina: | 71,3 g |
Bielkoviny: | 0 g |
Soľ: | 0 g |
Odporúčané dávkovanie: 2 x denne (ráno a večer) 1 čajovú lyžičku (cca 5 g). Možno použiť samostatne alebo v nápojoch, jogurtoch alebo aj inak. Vďaka príjemnej, mierne sladkej chuti môže nahradiť bežné sladidlá. Pri nadmernom užití sa môžu vyskytnúť mierne nadúvavé účinky.
Zloženie: extrakt z koreňa čakanky (100%).
Bez lepku; bez laktózy; bez konzervačných látok; bez soli; s vysokým obsahom vlákniny; bez prídavku cukrov. Obsahuje prirodzene sa vyskytujúce cukry.