Vážení zákazníci, z dôvodu Veľkonočných sviatkov bude naša predajňa v piatok 29.3. a v pondelok 1.4. zatvorená. V sobotu 30.3. bude predajňa otvorená podľa štandardnej otváracej doby. Ďakujeme za pochopenie.
Benefit icon Doprava ZADARMO nad 79 EUR Benefit icon MONTÁŽ U VÁS DOMA stroj dovezieme a zmontujeme Benefit icon SERVIS U VÁS DOMA záručný aj pozáručný Benefit icon CEZ 100 ZNAČIEK V PONUKE viac ako 40 000 ks skladom Benefit icon Odoslanie v deň
objednania do 15 h

Ako vybrať kvalitný syrovátkový/whey protein?

proteiny uvodni foto
Proteinové suplementy s označením "WHEY" teda vyrobené z mliečnej syrovátky sú na prvý pohľad všetky podobné, ale rozdiely v kvalite zdrojov bielkovín a ich spracovanie sú zásadné. Kvalitnejšie prípravky vám umožnia rýchlejšie a voči vašemu telu šetrnejšie budovanie svalovej hmoty a veľmi často sú v dôsledku i cenovo výhodnejšie, pretože z menšej dávky viac získate! 
 
Na úvod jeden príklad:
syrovátková bielkovina získaná priamo z mlieka (Native Whey) ponúka neporovnateľne vyššie kvalitatívne parametre, než syrovátková bielkovina získaná z denaturovanej tekutej syrovátky (Whey Protein). 
 
 
Ako teda kvalitu / nekvalitu odhaliť? Pre váš výber by mala byť smerodatná tabulka nutričných hodnôt uvádzaná na obale.

 

1. Overte si pôvod proteínu. Odporúčame proteíny európskeho pôvodu, ktoré ponúkajú najvyššiu čistotu a kvalitu (v Európe totiž nie je povolené používanie geneticky modifikovaných hormónov v kombinácii s antibiotikami k zvýšeniu produkcie mlieka, čo má podstatný vplyv na konečnú kvalitu mliečnej bielkoviny).

proteiny tab 1

2. Skontrolujte obsah bielkovín (tabuľka s údajmi o obsahu živín na 100g produktu), mal by sa pohybovať v rozmedzí 70 – 90% bielkovín.  

3. Odhaľte obsah nestráviteľnej laktózy. Ten je u špičkových produktov vždy uvedený, takže pokiaľ ho v tabuľke nenájdete tak to veľa napovedá o výrobku. Pokiaľ hľadáte najvyššiu kvalitu, odporúčame obsah laktózy maximálne do 4% (do 4g na 100g produktu). Pokiaľ nie je uvedený obsah laktózy, skontrolujte obsah jednoduchých cukrov v rámci celkových sacharidov na 100g. Jednoduché cukry by mali byť opäť do 4% ( k odpovedajúcej laktóze). Pokiaľ nie sú uvedené v nutričných hodnotách ani jednoduché cukry v rámci sacharidov, produkt jednoznačne neodporúčame, pretože obsahuje s vysokou pravdepodobnosťou vysoké percento laktózy, ktorá výrazne znižuje stráviteľnosť produktu. Býva pravidlom, že výrobca sa nízkým množstvom laktózy pochváli a ak je to naopak, údaj bude chýbať.

 

4. Zamerajte sa na zloženie produktu (anglicky INGREDIENTS), jedná sa o riadkovaný zoznam, kde sú jednotlivé zložky produktu postupne zoradené od hora podľa množstva svojho zastúpenia. To znamená, že na prvom mieste je zložka, ktorej je v produkte najviac atď. Zo zloženia môžete zistiť, či produkt nie je tzv. „nastavený neplnohodnotnými bielkovinami“ napr. kolagénom, alebo sójovou bielkovinou atď. Opäť platí, že pokiaľ údaje o zložení na internetových stránkach výrobcu vôbec nenájdete, neodporúčame jeho výrobok kupovať.

 

5. Zamerajte sa na technológiu spracovania bielkoviny. A znovu platí, že výrobca sa použitou kvalitnou metódou opäť rád pochváli.

protieny tab 3

NAJVYŠŠIA KVALITA - NATIVE WHEY / ultrafiltrácia mikrofiltrácia čerstvého mlieka: priamim zdrojom

 

 

 

je mlieko, odfiltrovanie pri teplote, ktorá nepresiahne desať stupňov Celzia - označenie o zložení produktu: NATIVE WHEY IZOLÁT, NATIVE WHEY, DOMÁCA SYROVÁTKOVÁ BIELKOVINA. (pozn. Väčšina serióznych vedeckých štúdii, ktoré dokazujú funkčnosť syrovátkovej bielkoviny bola aplikovaná u tejto formy syrovátkovej bielkoviny. Dôvodom je vysoký obsah bioaktívnych frakcii BCAA, Glutaminu a ďalších dôležitých zložiek)

ŠTANDARDNÁ KVALITA - CFM (MIKROFILTRÁCIE, ULTRAFILTRÁCIE) / Ultrafiltráciou a mikrofiltráciou pasterizované tekuté syrovátky - označenie v zložení produktu: CFM (CROSS FLOW MICROFILTRATION), popr. MIKROFILTROVANÝ A ULTRAFILTROVANÝ SYROVÁTKOVÝ IZOLÁT nebo MIKROFILTROVANÝ A ULTRAFILTROVANÝ SYROVÁTKOVÝ KONCENTRÁT (pozn. Pasterizovaná tekutá syrovátka je vedľajší produkt, ktorý vzniká pri výrobe syrov za použitia kyselín a sýridiel. Tepelná a chemická denaturácia bielkoviny spôsobuje narušenie jej štruktúry).

NÍZKA KVALITA - IONTOVÁ VÝMENA, MIKROFILTRÁCIA / iontová výmena pasterizovanej tekutej syrovátky - Iontová výmena je najlacnejšia metóda, kde je bielkovina odizolovaná z pasterizovanej syrovátky pomocou kyselín a elektrického poľa (denaturovaná, silne chemicky narušená bielkovina = nízka využiteľnosť). V prípade mikrofiltrácie, bez použitia dodatočnej ultrafiltrácie, či CFM obsahuje produkt obvykle vysoké množstvo nestráviteľnej laktózy - označenie v zložení produktu: SYROVÁTKOVÝ IZOLÁT, SYROVÁTKOVÝ KONCENTRÁT, MIKROFILTROVANÝ SYROVÁTKOVÝ KONCENTRÁT (WPI, WPC).

(Pozn.: Silná denaturácia, môže spôsobiť rozloženie bielkoviny až na dusikaté formy, ktoré nie sú telom využiteľné a musia byť vylúčené z tela von pretože telo zaťažujú = nulový efekt pre telo + nežiadúce zaťaženie metabolizmu)

6. Skontrolujte v zložení produktu proteinovú zložku, ktorá je na prvom mieste, pretože táto zložka tvorí hlavnú časť produktu, teda viac než 50%. Odporúčame iba produkty, ktoré obsahujú ako hlavnú zložku formy syrovátkovej bielkoviny NAJVYŠŠIA alebo aspoň ŠTANDARTNEJ kvality viz. vyššie.

7. Preverte obsah umelých sladidiel. Neodporúčame produkty s obsahom aspartamu, popr. s vysokým obsahom iných umelých sladidiel. Produkty so zníženým obsahom sladidiel majú síce nevýraznú chuť, ale pre telo je táto forma najprijateľnejšia.

8. Zhodnotenie tradície a dobrého mena výrobcu. Navštívte internetové stránky značky (pokiaľ ich nemá, tak opäť neodporúčame) a najskôr zhodnoťte do čoho investuje výrobca daného proteinového produktu svoje peniaze: Do vývoja suplementov (o ktorom by ste určite tiež našli zmienku) alebo do agresívnej reklamy? Druhý pohľad môžete zamerať na detailnosť popisu (tabuľkové hodnoty a popis technológie) jednotlivých produktov, čo napovedá o tom či výťazí "cena/chuť", alebo "kvalita/zdravie/výkon". 

proteiny tab 4

 

Obvyklým pravidlom býva, že zákazník sleduje tzv. typické spektrum aminokyselín v danom proteinovom produkte. Tu je dôležité upozornenie, že tento údaj je iba približný (čo niektorí výrobci zneužívajú), teda orientačný a vzťahuje sa vždy skôr k danému druhu bielkoviny obecne. Rozhodujúca je vždy metóda spracovania bielkoviny. U syrovátkovej bielkoviny ponúka najsilnejšie parametre v rámci zastúpenia aminokyselín natívny izolát.

 

 

 

Záverom preto zopakujme, že najdôležitejšími údajmi u proteinových produktov vždy sú: pôvod bielkoviny, obsah nestráviteľnej laktózy, technológia spracovania, minimalizácia balastných aditiv a dobré meno značky.

 

Navštívte náš eshop a vyberte si zo širokej ponuky. 

 

Váš tím FITHAM s. r. o.

 

Neviete si rady s nákupom?
Navštívte nákupného poradcu Pozrite si rady a tipy na nákup
Zavolajte nám Radi Vám poradíme telefonicky 0232 44 77 00
Nechajte nám na seba kontakt Môžete nám tiež nechať telefónne číslo a my Vám zavoláme späť